Om oss

Evighetens klesskap - Perpetuum vestium

Evighetens klesskap - Perpetuum Vestium er et forsøk på å få plagg og tekstiler til å leve evig.

Tekstilkunstner Eline Medbøe har i en årrekke samlet inn brukte klær og tekstiler fra ulike mennesker som hun har omformet, bøtet (reparert) og koblet sammen til særegne klesplagg og tekstile objekter.

Klesskapet er en samling med klesplagg som kobler ulike mennesker, tider og kulturer sammen med nål og tråd.Ingenting går til spille.

Plaggene kan leies eller eies  og brukes av ulike mennesker som så inngår i historiene til hvert plagg.Samlingen er slik i evig endring gjennom bruk og slitasje, gjentatt bøting og omsøm.

Navnet er inspirert av Perpetuum Mobile, hypotesen om en maskin som kunne gå evig uten tilførsel av energi. Evighetensklesskap er starten på et potensielt endeløst prosjekt hvor Medbøe kan utforske de tekstile materialenes holdbarhet og muligheter for gjenfødelse. Innholdet i klesskapet peker til fortid, nåtid og fremtid.

Plaggene i samlingen er arkivert og kan sees i et eget Showroom på Startblokka. Der har Eline Medbøe verksted hvor hun tar i mot bøte- og reparasjons oppdrag, omsøm, kostymer o.l. Medbøe samler inn brukte materialer som hun kategoriserer og arkiverer og hun har også gjenbruksprodukter som knapper, lapper til reparasjon og lappeteknikk mm. for salg. Ta gjerne kontakt for visning eller besøk i Evighetensklesskap på Startblokka!

Kjøper du plagg fra Evighetensklesskap garanterer Medbøe en pant på 5% av opprinnelig pris når du en dag vil kvitte deg med det. Slik sikres det at materialer og plagg fremdeles inngår i samlingen etter at noen har eid og brukt det.

ELINE MEDBØE

Eline Medbøe (F.1974) er tekstilkunstner. Hun jobber hovedsakelig med tekstile objekter, klær, installasjoner og sosiale prosjekter.
Medbøe er utdannet ved SHKS, institutt for tekstil og siden endt utdannelse i 2003 har hun deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland.
Hun har startet den frivillige organisasjonen RELOVE som holder kurs i redesign, kreativt gjenbruk og reparasjon av klær for barn og unge. www.relove.info

Jeg kobler sammen klær og tekstiler fra ulike mennesker og tider med nål og tråd. Inspirasjon finner jeg i eldre håndarbeids-teknikker og ulike tradisjoner for reparasjon. De brukte tekstilene bearbeides og omformes med utallige håndsting.

Jeg ønsker å utfordre våre verdibegreper når det gjelder materialer og tekstiler. Jeg vil vise at det slitte og brukte har en egen estetikk som stikker mye dypere enn det nye og polerte.

I mine arbeider undersøker jeg holdbarhet og hvor lenge en tekstil kan inngå i en meningsfull tilværelse.

Hva gir et plagg verdi og er det mulig å tilegne et billig, masseprodusert plagg ny verdi gjennom bearbeidelse?

YOUSIF KOJAR

Er skredder med lang erfaring fra sitt hjemland Syria der hans far drev sin egen skredder virksomhet. Yousif har hjulpet til på verkstedet til Eline siden 2023.

TULLA GRIP

Har fungert som assistent for Eline i flere år. Hun er glad i å sy både for hånd og med maskin og har en helt egen sans for ting som har en historie og å finne ulike måter å gjenbruke de på. 

ALEKSANDER SAHR

Har assistert Eline i oppstarten av Evighetens klesskap. Sahr driver en multidisiplinær klesfokusert praksis, som inkluderer stylingtjenester, kles- og kostymedesign, moteforskning, kunsthåndverk, og moteformidling. Han har en Mastergrad fra Oslo Met - Storbyuniversitetet (Mote og Samfunn) og Bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (Kles- og kostymedesign).

TEIE HAMMERLIN

Teie har jobbet med Eline på ulike prosjekter i løpet av de siste årene. Både gjennom organisasjonen RELOVE (www.relove.info) og med kles- og redesignprosjekter.