Minneteppet

Minneteppet er et sosialt kunstprosjekt hvor kunstner Eline Medbøe i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, samlet selvmordsetterlatte for i fellesskap lage et minnesmerke.

Siden 2008 ble det holdt workshops over hele landet. Minnesmerket har form av et lappeteppe. Hver lapp er laget av en etterlatt til minne om den de har mistet.Minneteppet består av 120 lapper fordelt på 10 tepper som måler 2 x 2,6 m. Det ble avholdt 19 workshops, flere steder i landet og Minneteppet ble utstillt i flere sammenhenger. I 2011 kom boka om Minneteppet ut.

Boka koster 250,- og kan bestilles på e-post: post@elinem.no

The Memorial Blanket is a social art project where artist Eline Medbøe, in collaboration with LEVE – the Norwegian Association for Survivors of Suicide, gathered survivors of suicide to jointly create a memorial.

From 2008 to 2017, workshops were held all over the country. The memorial is in the form of a patchwork quilt. Each patch is made by a survivor in memory of the person they have lost. The Memorial Blanket consists of 120 patches distributed over 10 quilts measuring 2 x 2.6 m. 19 workshops were held in several places around Norway and the Memorial Blanket was exhibited in several contexts. In 2011, the book about the Memorial Blanket was published.

The book costs 250,- and can be ordered by email: post@elinem.no

Et teppe av minner

Tekst skrevet av Eline Medbøe (hentet fra boka om Minneteppet)

Å gi mening til det meningsløse

I 1996 tok min mor livet av seg. Hun hadde en stund slitt med ettervirkningene av en hjernerystelse, noe som bl.a. hadde ført til en dyp depresjon. Jeg var 21 år og satt igjen med en stor sorg, mange spørsmål og mye sinne. Den erfaringen har vært med på å forme mitt liv. 

Selv mange år etter selvmordet, slet jeg med å finne mening med det som hadde skjedd. Jeg var godt fornøyd med livet mitt, og hadde fine mennesker rundt meg, men søkte fremdeles en grunn til at dette hadde skjedd meg. Jeg bestemte meg for å sette i gang noe som kunne gi meg selv og andre etterlatte en form for mening.

I Minneteppet klarte jeg å ta i bruk hele meg. Min yrkeserfaring som bl.a. kunstner og gallerist ble likestilt med det å ha kjent og erfart noe på kroppen. Å være selvmordsetterlatt ble en av mine viktigste ressurser i arbeidet med teppet. Det ga meg mening.

Jeg er takknemlig for at jeg fikk ideen til Minneteppet og for alle de som har vært med på å realisere prosjektet. Arbeidet med teppet har til tider føltes litt ensomt og tungt. Mye reising og sterke inntrykk krevde mer av meg enn en vanlig jobb. Men jeg ville aldri vært dette foruten.

Jeg sitter igjen med mange sterke møter og inntrykk etter å ha møtt over 120 etterlatte rundt i landet. Det er godt å få muligheten til å jobbe med noe som virkelig betyr noe for meg og andre. Selvmord er et av vår tids store samfunnsproblemer med 573 døde i 2009, over tre ganger så mange som i trafikken. Det har vært en fin opplevelse å kunne være med å gi disse historiene et ansikt, både i form av et kunstverk, men også ved å få pressens søkelys på problemet. Dette er noe som berører alle lag av samfunnet, og gjennom å lage et minnesmerke, blir dette synliggjort. Fellesskapet jeg føler med alle som har deltatt i Minneteppet tar jeg med meg videre.

Et bilde på sorg

Allerede på første workshop med etterlatte, ble det tydelig at lappene ble helt individuelle og personlige. Etter 17 workshops har jeg ennå ikke opplevd å få to like lapper.

Mange av lappene inneholder tekstiler eller minner etter den avdøde, og dette er med på å forsterke utrykket.

Det er ikke noe rett eller galt når vi lager lapper. Deltagerne skal finne sin måte å utrykke seg visuelt og det uperfekte er gjerne det mest uttrykksfulle.

Deltagerne minnes sine barn, foreldre, kjærester, ektefeller, søsken, barnebarn, besteforeldre, onkler, tanter og venner. Minneteppet inkluderer etterlatte i alle aldre. De har mistet i et tidsspenn fra 3 måneder til 40 år.

Lappene i teppet viser hvor sammensatt sorgen er. Sorg er mer enn melankoli og savn. Sorg er også håp, kjærlighet, sinne, nedstemthet, gode og dårlige minner, smerte og glede. Og slik sett har sorgen mange farger, akkurat som lappene i teppet.

LEVE-familien

Jeg har blitt godt kjent med organisasjonen LEVE på min reise gjennom landet. LEVE er som en stor familie, og det skal ikke mye til før du føler deg som en del av den. Arbeidet som gjøres i de mange fylkes- og lokallagene er så utrolig viktig.

Det er mange ildsjeler, fagpersoner og selvmordsetterlatte. Inkluderende, varme og tolerante deler de av seg selv og sin tid.

Den første jeg møtte i LEVE-familien var Gry Lunde. Hun jobber i LEVEs sekretariat og har vært min klippe og sparrepartner gjennom hele prosjektet. Et samarbeid som helt naturlig har utviklet seg til et godt vennskap. Gry er fantastisk å samarbeide med, og jeg håper vi skal fortsette å drømme store drømmer sammen, og ikke minst gjennomføre de.

Normalitet – når etterlatte møter etterlatte

Å møte andre som har opplevd noe av det samme, er befriende.

Etter at moren min døde, fikk jeg så mange reaksjoner jeg ikke hadde forventet ved et dødsfall. Jeg tenkte at mine reaksjoner ikke kunne være normale, og hadde få venner som hadde opplevd noe lignende. Det er mye som skal forklares når du skal snakke med noen som ikke har forutsetningene for å forstå.

I møte med andre etterlatte var jeg plutselig helt normal. Det var lettere å snakke om det jeg hadde opplevd og fint å kunne kjenne seg igjen i andres fortellinger.

Sorg har en tendens til å bli sykeliggjort i samfunnet. Reaksjonene etter et selvmord kan ha mange likhetstrekk med for eksempel depresjon. For meg har det vært veldig viktig å kunne slå fast at dette er normale reaksjoner på noe veldig voldsomt.

Å lage noe sammen

Når man sitter slik og jobber med hendene, åpner det for en annen type dialog enn i rene samtalegrupper. Å ha alles øyne på seg kan virke ganske konfronterende, for mange til og med skremmende. Dette slipper man når alle sitter og syr og har blikket på det de holder på med. Det er derfor lettere for mange å ta ordet, og ved å ikke fokuserer på praten, går den gjerne helt av seg selv. Det at mye av oppmerksomheten er rettet mot arbeidet, gjør også at det er opp til hver enkelt hvor mye de vil dele og hva man vil snakke om.

Dette har vist seg å være en fin måte å møte andre etterlatte for første gang. Man blir litt kjent, og det gjør det lettere å dukke opp i andre sammenhenger senere. Minneteppe har introdusert mange etterlatte for LEVE og gitt viktig informasjon om hvilke tilbud som finnes i deres nærområde. Det har også gitt et tidsavgrenset supplement til andre aktiviteter, til LEVE medlemmer og etterlatte i sorggrupper.

Aktiviteten passer for alle, uansett alder og kjønn. Gruppene er veldig forskjellige avhengig av hvem som er med. Noen ganger er det med hele familier, noen ganger mest voksne og noen ganger bare damer. Gruppen og de personlighetene som er der, avgjør hvor mye vi snakker og deler.

Å uttrykke seg kunstnerisk er en fin form for sorgbearbeiding. Tanker og minner svirrer mens man tar på og jobber med tekstilene. Man gjør noe konkret og konstruktivt i fellesskap.

Jeg håper og tror at alle som ser Minneteppet vil bli berørt av de mange historiene og skjebnene i teppet.

Minneteppet hadde sin første workhop med selvmordsetterlatte i 2008. Det ble i alt avholdt 19 workshops rundt i landet i samarbeid med organisasjonen LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Prosjektet fikk mye oppmerksomhet i presse og deltok på en rekke utstillinger og arrangementer. Her er en oppsummering av det som har skjedd, år for år:

2017

Tromsø Bibliotek, utstilling

2015

Utstillingen #girlivet mening viste hele Minneteppet på Rådhusgalleriet i Oslo.

2014

Utstilling av Minneteppet Trondheim folkebibliotek, 7. oktober - 19. oktober

Foredrag for sykepleiestudenter ved HIH, 10. september

Utstilling av Minneteppet i Sandefjord Kunstforening, 6. september - 5. oktober.

Åpenhetsprisen. Eline Medbøe fikk åpenhetsprisen med Lene Marlin for arbeidet med Minneteppet. Prisen deles ut årlig av Mental Helse.

Symposium «Kunst som handling» arrangert av Sandefjords Kunstforening, 14. september.

Temadag for sykepleiestudenter ved HIBV «Sorg, selvmordsetterlatte og kreative handlinger» i samarbeid med LEVE Buskerud og Eva Steinkjer. 1.september.

Foredrag for sykepleierstudenter på HIBV i Drammen, 7. januar.

Årsmøtet LEVE Sør- Trønderlag. Eline holdt foredrag og viste et utvalg teppet, 1. mars.

Dagskonferansen «Fra Tabu til Tema»Arrangert av LEVE Akershus i Son, 26. mai. Eline holdt foredrag og viste et utvalg tepper.

2013

Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september. Eline holdt foredrag for sykepleie-studenter på Høgskolen i Elverum, på kvelden viste hun 3 tepper og snakket om Minneteppet for LEVE Hedmark i Sirahuset.

2012

VG Helg intervjuet Eline og tre av deltagerne i teppet; Ellen, Wenche og Kristin i utgivelsen lørdag 4. august, 2012.

2011

Utstillingsåpning, Kristiansand Folkebibliotek, 3. september 2011

Alt for damene intervjuet Eline Medbøe om tapet av moren og arbeidet med Minneteppet, NR. 18, 9.september 2011.

Minneteppet ble vist i sin helhet på Akershus Kunstsenter i Lillestrøm, 13.08 - 28.08.
Boka om Minneteppet ble lansert på utstilingsåpningen.

Fagdag i Minneteppeutstillingen på Akershus Kunstsenter, 23. august 2011.

Kjetil Røed anmeldte utstillingen på Akershus Kunstsenter i kunstkritikk.no

Romerike Blad skrev artikkelen: Tepper med minner og sorg om utstillingen på Akershus Kunstsenter, 13. august 2011.

Workshop for etterlatte i Kirkenes, april 2011

Extrabladet nr. 2 - 2011 gjenga en artikkel tidligere trykket i Psykisk helse om Eline Medbøe og Minneteppet.

Norsk Husflid har intervjuet Eline og noen av deltagerne i teppet, 14. juni 2011.

Norsk Ukeblad var tilstede da Eline laget lapp til sin mor, sammen med datteren. Se bilder og intervju i Norsk Ukeblad, 30. mai 2011.

Utstilling og workshop i Bergen, februar 2011. Workshopen ble filmet av NRK Puls.


Minneteppet ble vist på Bergen Storsenter i forbindelse med LEVE Hordalands 10-års jubileum, 02.02.2011 - 11.03.2011.

Bergens Tidene skrev om utstillingen på Bergen Storsenter og om Leve Hordaland i nettutgaven 9.mars 2011

Minneteppet var på NRK Puls, 21. mars 2011. Se også nettartikler: Intervju med Eline , Derfor tar noen selvmord og Ikke farlig å snakke om selvmord

Lørdagsmagasinet på TV2 hadde et lengre innslag om Minneteppet, 16 april 2011. Se nettartikkelen her.

2010

Møtte etterlatte på Jørpeland, november 2010

Workshop i Oslo, november 2010

Workshop i Hamar, november 2010

Workshop på Gjøvik, oktober 2010

Deler av Minneteppet ble for første gang vist på utstillingen Border District på Haugar Kunstmuseum i Tønsberg. Utstillingen varte fra 23. september til 14. november, 2010. Minneteppet var invitert av kuratoren Tone Lyngstad Nyaas.

Utstillingen Border district på Haugar Kunstmuseum ble anmeldt av Kjetil Røed i Aftenposten, mandag 27. september 2010.

Magasinet KUNST skrev om Minneteppet i det siste nummeret i 2010.

Eline ble intervjuet om Minneteppet av bladet Psykisk Helse i siste nummer, 2010.

LEVE og Eline Medbøe deltar med stand på 13th European Symposium on Suicide and Suicidal Behaviour i Roma, i begynnelsen av september. Vi presenterer LEVE og Minneteppet for deltagere fra hele verden.

Eline Medbøe holdt foredrag om Minneteppet og Å lage noe sammen på LEVES jubileumskonferanse 4. juni, 2010.

Workshop i Sarpsborg, april 2010

Workshop i Trondheim, mars 2010

Workshop i Bergen, januar 2010

2009

Workshop i Sandefjord, desember 2009

I Sandefjord fikk vi besøk av bl.a. Sandefjord blad på workshopen.

Workshop i Drammen, september 2009

Workshop i Tromsø, august, 2009

Oppslag i Nordlys i forbindelse med workshop i Tromsø.

Eline Medbøe fortalte sin historie og snakket om Minneteppet på Radio Norge, søndag 16. august

Workshop i Skei i Sogn og Fjordane, juni, 2009

Oppslag i Firdaposten i forbindelse med workshop i Skei, Sogn og Fjordane.

Eline Medbøe ble intervjuet i Hjemmet, nr. 18 - 27. APRIL.

Workshop i Lillestrøm, november, 2009.

Workshop i Lofoten, mars, 2009.

Intervju i Aftenposten, 11.februar 2009.

Eline Medbøe ble intervjuet i Allers nr.1, 2009

2008

Prosjektet har FIKK tildelt støtte fra Extra Stiftelsen Helse og Rehabilitering. Dette sikrer gjennomføringen av workshops i alle landets fylker i løpet av 2009 - 2011. Dette var den beste julegaven vi kunne få!!

Workshop i Harstad, november, 2008.

Se innslag fra NRK Troms i forbindelse med workshop i Harstad i 2008.

Første workshop ble avholdt i oslo, 8. og 9. mars.

Eline Medbøe skriver: Det var en veldig fin opplevelse å endelig få samlet etterlatte til den første workshopen som skal lage Minneteppet. Jeg er nå om mulig enda mer overbevist om at dette vil være et fint prosjekt som vil berøre mange...

Eline Medbøe ble intervjuet på Dagsrevyen 5.april.

LEVEnytt har i desember intervjuet Eline Medbøe.

 

 




Previous
Previous

Galleri Briskeby